12 tipp, hogyan készíts magazinba illő enteriőrfotókat?

Tartalomjegyzék

A magazinokban látható csodás enteriőrfotók fényképészként sokszor lehetetlennek tűnhetnek, de mutatok most néhány trükköt, melyek segítségével Te is készíthetsz hamarosan hasonlót! Kíváncsi vagy arra, hogy a magazinok hogyan teszik olyan vonzóvá az otthonokat? Megmutatom, hogyan tudod az enteriőrfotóidat egy következő szintre emelni ezzel a praktikus útmutató segítségével. Merüljünk bele és járjuk végig ezt a tizenkét tippet, hogy meglásd Te is pillanatok alatt fogsz tudni magazinokhoz méltó enteriőrfotókat készíteni!

Nézd végig rövid videós tippjeimet majd javaslom, hogy olvasd is el bejegyzésemet, hogy Te is képes legyél magazinba illő fotókat készíteni! 

12. Kapcsold le a lámpákat!

Csodás enteriőrfotó. egy meseszép lakásból, lámpafény nélkül

A világítás a személyes preferenciáktól függ. De a csúcskategóriás enteriőrfotózás terén általános egyetértés van: a ház belső terének szinte minden fényképéhez kapcsold le a lámpákat. Ezáltal természetesnek tűnő, egyenletes színhőmérsékletet tudsz létrehozni a képeken. A belső világítás felkapcsolása mindenféle árnyékot hoz létre, amelyek megjelennek a falakon, a padlón és a bútorokon. Sokszor eltereli a figyelmet és elviszi a tényleges belsőépítészeti elemekről a fókuszt.

De ha mégis lenne olyan lámpa, vagy világítás, amelyet a fotón szeretnél megjeleníteni, például rejtett világítás, design lámpa, akkor ebben az esetben érdemes megfontolni, hogy világítson-e ez a fényforrás enteriőrfotókon. Ilyenkor ügyelj rá, hogy legalább egy második sötétebb expozíciót is készíts. Így lágyíthatsz a fény erején, és a világítást egyenletesnek mutathatod majd. Ügyelj arra, hogy az utómunka során egyensúlyban legyen a színhőmérséklet a fotón.

Remek eszköz erre a local adjustment ecset vagy gradient szűrő a Lightroom-ban. Ez segít ellensúlyozni a lámpatest színhőmérsékletét és fényességét. Ez az egyik legfontosabb enteriőrfotós tipp, amelyet javasolhatok.

11. Koncentrálj a részletekre!

Ha fényképeztél már valaha ingatlant, akkor kaphattál egy kis ízelítőt arról, milyen is az enteriőrfotózás, a lakásbelső fényképezés. Azonban az építészeti vagy enteriőrfotó merőben eltér az ingatlanfotótól. Több időt és energiát kell fordítani a folyamat minden egyes részére, különösen az utómunkálatokra.

Lényegesen magasabbak az elvárások, ha belsőépítészekkel, lakberendezőkkel vagy építészekkel dolgozunk. Az enteriőrfotók nagyon részletorientáltak és a megbízó igényeit maximálisan ki kell elégítsék.  

Elég időt kell fordítani az ügyféllel való találkozásra, a dekoráció megfelelő kiválasztására, elhelyezésére és a retusálásra is. Ez a részletekre való különös odafigyelés teszi lehetővé, hogy a fényképekért magasabb árat kérj el. A végcél mindig a figyelemfelkeltő enteriőrfotók készítése. Ezeknek nagyon jól kell kinézniük a magazinokban és az Instagramon is.

Reggeli bekészítés egy Balaton parti apartmanban

10. Ne használj túl széles látószöget!

Könnyű azt gondolni, hogy a nagylátószögű objektívvel készített felvételekkel meg van oldva a munka. Különösen, ha elkezd az ember fényképezni belső tereket ingatlanosok számára. Azonban, ha átlapozol egy belsőépítészeti magazint, rájössz, hogy ez nem így van.

Az ingatlanfotó drámaian széles felvételek bemutatásával szeretné hangsúlyozni, hogy mekkora a tér. De az enteriőrfotózásnál minden a dizájnról szól.

Az összes gyönyörű vizuális témának meg kell állnia a helyét egyben és külön-külön is. Ez azt jelenti, hogy az enteriőrfotók sokszor szűkebb kompozíciókat, úgynevezett mini-enteriőröket mutatnak be, melyek részleteiben is az egész térre hajaznak.

Enteriőrfotózás egy szépen bedekorált luxus ingatlanban

Az ingatlanfotózásnál gyakran széles látószögű lencsét használnak, kb. 16 mm-t (vagy 10 mm-t, ha crop-os érzékelőd van). Ezek nagyon gyakran már torzítanak is a kép szélein, épp ezért enteriőrfotóknál nem érdemes 24 mm-nél szélesebbre menni. Ez sok esetben persze változhat és a helytől is függ, de ne félj szükség esetén szűkebb lencsét használni.

Ha van elegendő hely, távolodj el a kompozíciótól, és használjon szűkebb lencsét, például 50 mm-es vagy 70 mm-es objektívet. Ezzel ráadásul minimalizálhatod a lencse esetleges torzulásait is.

9. Munka rétegekkel!

Készíts több fényértékkel és változó megvilágítással felvételeket állványról. Így az utómunka során egymásra rétegezheted őket egy finom, természetes érzésű HDR-kép elkészítéséhez.

Jó ha 3-4 expozíciót készítesz minden olyan felvételhez, ahol ablakkal van dolgod (ugyanazon fotóról több felvételt készítesz, változó expozícióval). Ezzel sötétebb képkockákat is kapsz, amelyeket felhasználhatsz az ablakon kívüli nézet megfelelő megjelenítéséhez. A középső expozíciók, segítenek majd kiegyenlíteni a fényes fénypontokat.

A felvételeket ezután egyetlen képbe összeilleszted Photoshop rétegekben, hogy egyenletes legyen az expozíció. Ez a technika azt utánozza, amikor a szemünk természetesen kiegyensúlyozza a látott jelenet változó fényességét, ezt fényképezőgéppel csak így, több expozícióval tudod megoldani. A képszerkesztés során használj nagyméretű puha ecseteket a rétegek elmosásához a természetes érzet fenntartása érdekében. Fontos, hogy ne vidd túlzásba a képszerkesztést és a HDR-rel való munkát is óvatosan, mindig természetesnek tűnő végeredményre törekedj.

Tény, hogy a szerkesztési folyamat gyakran kissé unalmas tud lenni. Nincs automatizálás és nagy figyelmet kell szentelned a részletekre. Ha már kellően tapasztalt vagy, fontold meg az enteriőrfotóid szerkesztésének kiszervezését. Ezután az ügyfélkapcsolatokra és a fotózási készségek fejlesztésére összpontosíthatsz, annak érdekében, hogy még tökéletesebb enteriőrfotókat készíthess.

Enteriőrfotózás egy luxus családi házban

Sokak számára azonban a képszerkesztés házon belül marad, és saját magunk kezeljük. Számos lehetőség kínálkozik a HDR automatizálására. De az automatizált módszerek gyakran nem eredményeznek megfelelő magas minőséget az enteriőrfotókhoz, így pl. a HDR készítés automatizált folyamatai gyakran nem eredményeznek természetes és csúcsminőségű fényképeket. Márpedig ezt joggal várják el az építészeti fotográfiában az ügyfelek.

A képszerkesztés során rétegekkel valószínűleg a Photoshopban fogsz dolgozni. De vannak más lehetőségek is, például a Capture One, vagy a Lightroom. Ismerd és tanuld meg részleteiben a különféle rétegekkel való munkát és a maszkolást Photoshopban. Ez segít természetes megjelenésű enteriőrfotók készítésében.

8. Szabadulj meg a rendetlenségtől!

Lehet, hogy kézenfekvőnek tűnik, de a rendetlenség egy enteriőrfotón abszolút megengedhetetlen. Szeretné látni a megrendelőd azt pompás márványpultot, vagy meseszép fürdőszobát, esetleg a méregdrága kisasztalt. Ehhez pedig el kell pakolni minden oda nem illő dolgot, rendet kell csinálni!

Enteriőrfotósként a munkád része, hogy elmond ügyfelednek, hogyan készítse elő a terepet a fotózáshoz. Fejtsd ki neki a fotózás előtt, hogy a rendezett szobáknak miért van nagy előnye.

Mikor megérkezel Te is tudatosan nézz körül az ingatlanban. Mondj el ügyfelednek minden olyan javaslatot a szobákról, részletekről, amelyeket szeretnél, hogy letisztítson.

Ha nem valamiért még sem tudsz elmozdítani, semmit, szánj 5 percet a helyiség körüljárására, és állítsd be helyesen a meglévő tárgyakat: egyenesítsd ki és turbózd fel a párnákat, rakd össze a magazinokat, dugd el a zsinórokat, hogy azok kevésbé legyenek láthatóak, és csoportosítsd a hasonló elemeket a konyhai munkalapon stb.

Az ügyfeleid nagyobb összeget fordítanak szolgáltatásodért, ezért érthető okból arra várnak, hogy szakértő legyél és végigvezesd őket az egész folyamaton.

7. Hagyd, hogy a kompozíció vezesse a kezedet!

Enteriőrök fényképezésekor figyelj arra, hogy a kompozíció vezesse a kezedet, fényképezőgépedet! Ez azt jelenti, hogy a kompozíció a leglényegesebb, mindent annak vess alá, a vezető vonalakat, az expozíciót, a mélységélességet, a színeket.

Enteriőrfotózás egy luxus családi házban

A kompozícióra fókuszálás emeli a kép minőségét. Ettől a fénykép művészeti alkotássá válik, nem pedig valamit dokumentáló fénykép lesz csupán. Egy művészi enteriőrfotón a kompozíció a design elemeit is kiemeli. És pont ezt szeretné az ügyfeled megmutatni!

Nem tudod, hol kezd el a kompozíció megismerését? A legegyszerűbb: kezd a harmadolás szabályával, az egyik leghasznosabb fotózási tippel. Használd a harmadszabályt, és akár több héten keresztül csak ez irányítsa munkádat a kompozíció beállításánál. Majd ezt követően térj át egy másik elvre, például a vezetővonalakra.

Fejleszd folyamatosan tovább a kompozíciós eszközeid tárházát és hamarosan ösztönösen készítesz majd lenyűgöző fényképészeti kompozíciókat!

Én leggyakrabban a következő kompozíciókat szoktam használni:

  • Egypontos perspektívák (egyenesen): Ezek nagyon népszerűek a közösségi médiában, és gyakran olyan felületeket mutatnak, mint például egy szép kandalló, beépített fali egység vagy dekoráció egy nagy ablak körül, de lehet akár egy nagy szoba is párhuzamos vízszintes vonalakkal.
  • Keretbe foglalt téma: A keretes képek szűkebb kompozíciók, mint a széles vagy egypontos perspektivikus felvételek. Általában apró pillanatokat mutatnak be egy szobában, jellemzően valamilyen kis dekorációs elemekkel, díszített bútorokkal keretezve. A keretezett képek általában azok a fotók, amelyek egy tér történetét mesélik el, hangulatot teremtenek és megmutatják a tér stílusát.
  • Részlet-felvételek: Ezek még szűkebbek, mint a keretes fotók, és gyakran sokkal részletesebben mutatnak be anyagokat, textúrákat vagy apró dekor-tárgyakat.
  • Átnézetes felvételek: Az átnézetes kifejezést olyan fotókra használom, amelyek megmutatják, hogy az ingatlanban a terek hogyan kapcsolódnak egymáshoz. A következő helyiség ajtónyíláson keresztül történő megjelenítése vagy egy tolóajtó kinyitása a terasz felé segíthet, hogy a néző el tudja magát helyezni a térben.

6. Hozz létre mélységet a lakásban fellelhető tárgyakkal!

A mélység megteremtése dekor elemekkel és bútorok elhelyezésével kulcsfontosságú. Érdeklődést és fényűző hangulatot kölcsönöz az enteriőrnek.

Kezd ezzel, amikor keresd a kompozíciót. Kérdezd meg magadtól, vannak-e olyan tárgyak, amelyek az előtérről a középtérre viszik a szemed, onnan pedig a háttérbe.

Fontos az is, hogy a tekintet a kiemelni kívánt területre essen. Például, ha valamit az előtérbe illesztettél, komponáltál, nehogy túl zavaró legyen. Ez akkor fordulhat elő, ha az túl világos színű, túl éles, vagy ha túl sok látható belőle a felvételen.

Győződj meg róla, hogy rekesz értéked összhangban áll-e azzal, amit élesen szeretne látni (és azzal is amit életlenül!). Az enteriőrfotók általában f8 – f16 rekesz tartományba esnek. De mindig használhatsz egy alacsonyabb f-értéket, ha ez hozzájárul a kívánt mélységélesség megteremtéséhez.

Enteriőrfotózás a részletekről egy luxus családi házban

5. Használd lakberendező és dekoratőr képességeidet!​

Enteriőrfotózás egy Belvárosi luxus ingatlanban

A kevesebb mindig több, de azért bátran merj hozzáadni néhány apró dekor-elemet a kompozícióhoz!

Belsőépítészekkel való közös munka során a Te feladatod, hogy szakmai véleményt adj és kitaláld a megfelelő a beállítást és ez igaz a dekoráció elhelyezésére is.

Fontold meg, hogy a jelenet jobban néz ki egy adott dekorral, hogy az a dísztárgy hozzáad valamit a képhez? Jól működik-e a szín és a textúra? Zűrösnek vagy túl üresnek érzed a képet? Vagy pont természetes érzést kelt? Szánj néhány percet arra, hogy feltedd magadnak ezeket a kérdéseket. És ezek mentén segíts ügyfelednek a dekoráció megfelelő kialakításában.

4. Mutasd meg az enteriőr egyedi jellegét a részletek segítségével

Ingatlanfotózás során a képek jelentős része nagy totál fotókból áll, hogy minél tágabb teret mutassanak be. Egy enteriőrfotón viszont igyekezz bemutatni a részleteket. Ez legalább olyan fontos, mint nagy totál felvételek készítése.

A minienteriőrök és részletfotók segíthetnek bemutatni a teret, egyediséget kölcsönöznek, ezáltal képben mesélik el a hely történetét.

Az adott enteriőr dekorációja és hangulatos zugai elmondhatják a tér lakóinak életmódját. Erős marketing üzenetet hoz létre, amelyre ügyfeleid: a belsőépítészek, építészek és kivitelezők igazán vágynak.

Enteriőrfotózás és részletek egy luxus családi ház hálószobájában

3. Igyekezz természetes módon megjeleníteni a látottakat, még akkor is, ha vakut használsz!

A legfőbb célod, hogy a teret természetes fényében tudd megmutatni. Ehhez próbálj meg természetes fényt használni, amennyire csak lehetséges. De az árnyékok kitöltéséhez sok esetben mégis vakura lesz szükséged.

Bármilyen mesterséges fényt is használsz ügyelj rá, hogy visszaverődjön valamilyen világos, lehetőleg fehér felületről. Úgy állítsd be a vaku erősségét, hogy fenn tudd tartani a természetes megjelenést, minél lágyabb fényt kapj a vaku segítségével.

A vaku fényének visszapattanása könnyen megoldható, ha pl. mögötted levő falra vagy a mennyezet felé irányítod. De a vaku fényét különféle típusú softboxokkal és napernyőkkel is tudod lágyítani. Ha a falak színesek, csak óvatosan, mert a fal színe befolyásolja a visszapattanó vaku fényének színárnyalatát is.

2. Távkioldóval (tethering) készíts képeket, így vond be az ügyfelet a műveletbe!

Az ügyfélélmény része, hogy a fotózást közös munkává, együttműködéssé varázsolod. Ez azt jelenti, hogy szánj időt az egyes felvételek ügyfeleddel közösen történő beállítására, dekorálására stb.

Ennek egyik módja, hogy a fényképezőgépedet laptophoz vagy tablethez kapcsolod. Internetmegosztással lehetővé tudod tenni, hogy a laptop vagy táblagép mutassa fényképeket, mindezt akár valós időben „élő nézet” módban is meg tudod tenni. Attól függ, hogy milyen rendszert használsz.

Camranger eszközzel wifi kapcsolatot létesíthetsz fényképezőgépeddel, ezáltal távolról vezérelheted

Az „élő nézet” mód lehetővé teszi ügyfeled számára, hogy minden fénykép elkészítése előtt közösen megtervezzétek az egyes felvételeket. Ez is segíthet minimalizálni, hogy hány fotót kell készítened egy adott projekt során! Ügyfeled aktív szerepet játszhat abban, hogy minden egyes kép pontosan úgy nézzen ki, ahogyan szeretné. És ez ráadásul izgalmas élményt is nyújt a közös munka során.

Én a CamRanger nevű terméket használom erre a feladatra. Iparági kedvenc és nagyon megbízható rendszer, amely lehetővé teszi a vezeték nélküli internetmegosztást.

Persze a piacon vannak olcsóbb lehetőségek is, végezz egy kis kutatást, hogy megtaláld a Neked legmegfelelőbbet. Persze nem feltétlenül muszáj, hogy vezeték nélkül készíts felvételeket, hiszen akár egy olcsó kábelt is csatlakoztathatsz egy laptophoz, és szinte ugyanazt az eredményt kapod.

1. Tervezz előre a profi végeredményért!

Az előkészítés a sikeres enteriőrfotó kulcsa. Tervezz előre amennyire csak lehetséges, ezáltal is a növelheted az ügyfélélményt. Fontos, hogy előre átbeszéljétek az ügyféllel pontosan milyen tereket kell lefényképezned, kb. melyik szobához milyen enteriőrfényképeket akar és nagyjából hány fotóval lenne elégedett a munka végeztével.

A fotózás dátuma előtt érdemes helyszíni bejárást is tenned. A helyszíni bejárás segít abban, hogy képet kapj arról, hogy melyek azok a területek, amelyek a legjobban néznek majd ki a fényképeken. Kaphatsz egy benyomást arról is, hogy milyen részleteket vagy minienteriőröket fogsz tudni készíteni, és hogy milyen természetes fény járja be a teret a nap bizonyos szakaszaiban. Segít, hogy a megfelelő napszakot válaszd a fotózás időpontjához.

Az épület tájolásának ismerete különösen fontos. Segít minimalizálni az erős napsütést, amely tönkre teheti a kép hangulatát, vagy épp ellenkezőleg, segíthet a sötét belső terekben. Erre én a telefonomra előfizetett Sun Surveyor applikációt használom, mellyel pontosan megállapítható mikor merre jár a nap az adott ingatlanban.

A helyszíni bejárás segíthet abban is, hogy előre lásd és megtervezd milyen felszerelést fogsz majd használni az egész fotózás során, így tudod majd azt is, hogy mi az, amit magaddal hozz a fotózásra, mi az, ami esetleg bérelned kell majd.  

Mint minden fotózásra, erre is már az előző este is fel kell készülnöd. Töltsd fel az akkumulátorokat és csomagold össze az összes felszerelésed.

Enteriőrfotózás az Octogon Deco magazin számára

Enteriőrfotózás során fontos, hogy a megfelelő magasságból készíts fényképeket. Ez általában kb. mellkas magasság. A kamerát pedig a lehető legegyenesebben tartsd az állványon a torzulások elkerülése érdekében, melyeket igaz, hogy utómunka során is kiegyenesíthetsz, de megspórolsz magadnak nem kevés időt, ha erre már a fénykép készítésénél is odafigyelsz.

Ezért az állvány beállításakor ellenőrizd, hogy a fényképezőgép valóban vízszintes-e. Nézd bele a keresőbe és ellenőrizd, hogy a függőlegesek valóban függőlegesek-e, és egypontos perspektivikus felvételek (szemből egyenesen) esetén győződj meg arról, hogy a vízszintesek is vízszintesek maradjanak.

Tartsd szem előtt a természetességre való törekvést és dönts helyesen, hogy fel kell-e kapcsolni a lámpákat vagy sem. De ne feledd, hogy a megfelelő színt szeretnéd elérni minden felkapcsolt lámpánál.

Összegzés

A magazinokba való mutatós enteriőrfényképek elkészítése elérhetetlennek tűnhet. Bízom benne, hogy az itt leírt tippek szem előtt tartásával valóban közelebb tudsz kerülni hozzá!

Kezd az alapokkal és fokozatosan adagold és sajátítsd el magadban ezeket, hogy egyre mélyebb és pontosabb legyen a tudásod. A belsőépítészeti ügyfelek olyan fotókat szeretnek kapni, amely luxust, de ugyanakkor melegséget ábrázol és sok esetben Veled akarnak részt venni a folyamatban.

A közös fotózás nemcsak az ügyfelet teszi boldoggá, hanem gyönyörű enteriőrfotókat is szülhet. Ez ráadásul olyan munkakapcsolatot hozhat létre, amely évekig tartó gyümölcsöző közös együttműködést eredményezhet.

Neked mi a véleményed, van olyan pont, amivel nem értesz egyet? Vagy Te másként csinálod? Írd meg kommentben, beszéljünk róla!