12 tipp, hogyan készíts magazinba illő enteriőrfotókat?

Tartalomjegyzék

Olvasási idő: 12 perc 5 mp. 

A magazinokban látható csodás enteriőrfotók fényképészként sokszor lehetetlennek tűnhetnek, de mutatok most néhány trükköt, melyek segítségével Te is készíthetsz hamarosan hasonlót! Kíváncsi vagy arra, hogy a magazinok hogyan teszik olyan vonzóvá az otthonokat? Megmutatom, hogyan tudod az enteriőrfotóidat egy következő szintre emelni ezzel a praktikus útmutató segítségével. Merüljünk bele és járjuk végig ezt a tizenkét tippet, hogy meglásd Te is pillanatok alatt fogsz tudni magazinokhoz méltó enteriőrfotókat készíteni!

Nézd végig rövid videós tippjeimet majd javaslom, hogy olvasd is el bejegyzésemet, hogy Te is képes legyél magazinba illő fotókat készíteni! 

12. Kapcsold le a lámpákat!

Csodás enteriőrfotó. egy meseszép lakásból, lámpafény nélkül

A világítás a személyes preferenciáktól függ. De a csúcskategóriás enteriőrfotózás terén általános egyetértés van: a ház belső terének szinte minden fényképéhez kapcsold le a lámpákat. Ezáltal természetesnek tűnő, egyenletes színhőmérsékletet tudsz létrehozni a képeken. A belső világítás felkapcsolása mindenféle árnyékot hoz létre, amelyek megjelennek a falakon, a padlón és a bútorokon. Sokszor eltereli a figyelmet és elviszi a tényleges belsőépítészeti elemekről a fókuszt.

De ha mégis lenne olyan lámpa, vagy világítás, amelyet a fotón szeretnél megjeleníteni, például rejtett világítás, design lámpa, akkor ebben az esetben érdemes megfontolni, hogy világítson-e ez a fényforrás enteriőrfotókon. Ilyenkor ügyelj rá, hogy legalább egy második sötétebb expozíciót is készíts. Így lágyíthatsz a fény erején, és a világítást egyenletesnek mutathatod majd. Ügyelj arra, hogy az utómunka során egyensúlyban legyen a színhőmérséklet a fotón.

Remek eszköz erre a local adjustment ecset vagy gradient szűrő a Lightroom-ban. Ez segít ellensúlyozni a lámpatest színhőmérsékletét és fényességét. Ez az egyik legfontosabb enteriőrfotós tipp, amelyet javasolhatok.

11. Koncentrálj a részletekre!

Ha fényképeztél már valaha ingatlant, akkor kaphattál egy kis ízelítőt arról, milyen is az enteriőrfotózás, a lakásbelső fényképezés. Azonban az építészeti vagy enteriőrfotó merőben eltér az ingatlanfotótól. Több időt és energiát kell fordítani a folyamat minden egyes részére, különösen az utómunkálatokra.

Lényegesen magasabbak az elvárások, ha belsőépítészekkel, lakberendezőkkel vagy építészekkel dolgozunk. Az enteriőrfotók nagyon részletorientáltak és a megbízó igényeit maximálisan ki kell elégítsék.  

Elég időt kell fordítani az ügyféllel való találkozásra, a dekoráció megfelelő kiválasztására, elhelyezésére és a retusálásra is. Ez a részletekre való különös odafigyelés teszi lehetővé, hogy a fényképekért magasabb árat kérj el. A végcél mindig a figyelemfelkeltő enteriőrfotók készítése. Ezeknek nagyon jól kell kinézniük a magazinokban és az Instagramon is.

Reggeli bekészítés egy Balaton parti apartmanban

10. Ne használj túl széles látószöget!

Könnyű azt gondolni, hogy a nagylátószögű objektívvel készített felvételekkel meg van oldva a munka. Különösen, ha elkezd az ember fényképezni belső tereket ingatlanosok számára. Azonban, ha átlapozol egy belsőépítészeti magazint, rájössz, hogy ez nem így van.

Az ingatlanfotó drámaian széles felvételek bemutatásával szeretné hangsúlyozni, hogy mekkora a tér. De az enteriőrfotózásnál minden a dizájnról szól.

Az összes gyönyörű vizuális témának meg kell állnia a helyét egyben és külön-külön is. Ez azt jelenti, hogy az enteriőrfotók sokszor szűkebb kompozíciókat, úgynevezett mini-enteriőröket mutatnak be, melyek részleteiben is az egész térre hajaznak.

Enteriőrfotózás egy szépen bedekorált luxus ingatlanban

Az ingatlanfotózásnál gyakran széles látószögű lencsét használnak, kb. 16 mm-t (vagy 10 mm-t, ha crop-os érzékelőd van). Ezek nagyon gyakran már torzítanak is a kép szélein, épp ezért enteriőrfotóknál nem érdemes 24 mm-nél szélesebbre menni. Ez sok esetben persze változhat és a helytől is függ, de ne félj szükség esetén szűkebb lencsét használni.

Ha van elegendő hely, távolodj el a kompozíciótól, és használjon szűkebb lencsét, például 50 mm-es vagy 70 mm-es objektívet. Ezzel ráadásul minimalizálhatod a lencse esetleges torzulásait is.

 

További tippjeimet részletesen kifejtve ezen a linken érheted el: (link hamarosan)

9. Munka rétegekkel!

8. Szabadulj meg a rendetlenségtől!

7. Hagyd, hogy a kompozíció vezesse a kezedet!

6. Hozz létre mélységet a lakásban fellelhető tárgyakkal!

5. Használd lakberendező és dekoratőr képességeidet!​

4. Mutasd meg az enteriőr egyedi jellegét a részletek segítségével!

3. Igyekezz természetes módon megjeleníteni a látottakat, még akkor is, ha vakut használsz!

2. Távkioldóval (tethering) készíts képeket, így vond be az ügyfelet a műveletbe!

1. Tervezz előre a profi végeredményért!

Épp fotóst keresel?
Vágjunk bele a közös projektbe