Csak napfényben lehetnek varázslatosak az épületfotók?

Tartalomjegyzék

Mint épület- és ingatlanfotózással is foglalkozó szakember, természetesen az ingatlanpiac minden rezdülésére nyitott vagyok, így olyan dolgokra is odafigyelek, amik a munkámmal esetleg csak közvetve vannak kapcsolatban, vagy épp „konkurálnak” vele.

Tényleg csak a napfény a jó?

Sokszor látom ingatlanosok tanácsai között, hogy a tulajdonosoknak azt javasolják, hogy mindenképp napfényben fotózzák a lakást körbe – illetve a házat kívülről -, mert azok a fotók jobban eladják az ingatlant. Ilyenkor egy fotó-laikusban felmerülhet a kérdés: ha hetekig borús az idő, akkor lőttek a csodás fotóknak és ebből kifolyólag az ingatlaneladásnak?

Egy épületfotósnak igazából nincs szüksége napfényre, pontosabban csak egy esetben: teljes ház – külső – fotózásánál a Szép Házak magazin számára 🙂 Minden más esetben a szűrt napfény is tökéletes megoldás lehet. De tény, hogy a legszebb fények, ahogy a fotózás sok más ágára is igaz, a naplemente óráiban vannak. Beltérben pedig különösen szép képeket eredményez a borús idő, szort fény árad meg az ablakokon, ezáltal a benti tér plasztikussá válik és szebb tónusokat eredményez. 

Mi az a kék óra?

Ugyanakkor létezik egy csodálatos „épületfotózási” időszak, a naplemente utáni úgynevezett „kék óra”, amikor az épületet úgy fotózom, hogy bent fel van kapcsolva a világítás. A kék óra enyhén kékes-szürkés fényviszonyát remekül ellensúlyozzák a benti sárgás-meleg fények, így rendkívül látványos képeket tudok készíteni az ingatlanról. Ez időigényes, várakozós, „macerás”, de a végeredmény fantasztikus látványt nyújt. A lényeg tehát, hogy esti képeket nem este készítünk, hanem a „kék órákban”.

Ehhez viszont szerencse is szükségeltetik, mert a naplemente nem biztos, hogy olyan verőfényes, mint szeretnénk, úgyhogy türelem kell hozzá és érdemes előre kiszámolni, hol fog valóban lebukni a nap.

Neked a napfényes vagy az esti kép tetszik jobban erről az épületről? Te melyikre szavazol?

Írd meg kommentben!

Épp fotóst keresel?
Vágjunk bele a közös projektbe