Ingatlanfotózás vs. enteriőrfotózás

Tartalomjegyzék

Mi a különbség a kettő között?

Mi az, a nem is olyan apró különbség, ami az enteriőrfotózást megkülönbözteti az ingatlanfotózástól? A tény, hogy az enteriőrfotós tudatában van a megbízó céljával, sőt, akár a márka/brand imázsával, a termékek marketingcéljával, és természetesen a leendő vevő álmaival és céljaival. Nemcsak, hogy tudatában van ennek, de mindezt a háttértudást használja is a felvételek elkészítéséhez, hogy növelje az ingatlan esztétikai és anyagi értékét egyaránt.
Többek között a belsőépítészek, építészek, kis- és nagyvállalatok körében is elég gyakori hiba, hogy ingatlanfotósokat kérnek fel a projektjeik felvételeinek rögzítésére, vagy akár egy-egy súlyosabb marketingértékkel bíró projektfilm forgatására. Miért is ne tennék? Az ingatlanfotósok olyan emberek, akik jó ár-érték aránnyal készítik el a fényképet, felvételeket az ingatlanokról.

Miért nem alkalmasak az ingatlanfotózás szempontjai az enteriőrfotózás céljának beteljesítésére?

Az ingatlanfotósok merőben más üzleti tevékenységet folytatnak, mint az enteriőrfotósok, és mint minden iparágban, megvannak a maguk specifikációi. Ezek azonban nem, vagy csak részben fedik az enteriőrfotózás kritériumait, és a megbízó így nem teljes egészében azt az eredményt kapja, amire vágyik.
Általánosságban elmondható, hogy az ingatlanfotós feladata az, hogy a lehető leggyorsabban felmérje a lakást/házat/ingatlant. Az idő szorításában általában úgy operál a beállításokkal, hogy minden helyiség nagyobbnak, szellősebbnek, tágasabbnak tűnjön, mint amilyen valójában. Megfigyelhető, hogy a legtöbb ingatlanfotó egy sarokból készül, szuperszéles látószögű lencsével. Az eredmény egy a valóságostól eltérő fotó, melyet még a HDR is szebbnek, tisztábbnak, és kontrasztosabbnak mutat, elfedve az ingatlan esetleges hibáit, hiányosságait.

Hogyan dolgozik az enteriőrfotós?

Az enteriőrfotós professzionális szetteket és kiegészítőket használ a felvételek elkészítéséhez, a célja nem az, hogy minél hamarabb túl legyen a munkán, hanem hogy a célterületet a lehető legpontosabban és legérzékletesebben be tudja mutatni.

Az enteriőrfotózás hozzáadott értékeként egy olyan vonzó, művészi igénnyel kialakított kompozíció születik, mely valósághű, figyelemfelkeltő, részletes. Az enteriőrfotós nem elégszik meg egy-egy szeglet megörökítésével, teljes képet ad az egész egységről. Kiemelt hangsúlyt helyez a helyiségek és a helyiségeket összekötő tér funkcióira, a textúrák részletgazdag megörökítése emeli a kompozíció értékét.

Az enteriőrfotós egyszerre szemlélteti a természetes és épített környezet, valamint a belsőépítészet szerkezeti egységeinek lényegi tulajdonságait, miközben nem feledkezik meg a teljes élettér kényelmi, praktikus és élvezeti értékének bemutatásáról sem. Míg az ingatlanfotós a házat, a lakást mutatja be, addig az enteriőrfotós az otthont, melynek minden szeglete arra vár, hogy éljenek benne.
Mindezt úgy éri el, hogy nem egy steril, mondhatni légüres térben/közegben rögzíti az ingatlan helyiségeit, hanem valós élethelyzeteket örökít, például felhőtlenül vidám, vagy érzékeny, sőt, akár bensőséges szituációkat ábrázoló modellfotók segítségével. A modellfotók elkészítéséhez, ha szükséges úgy rendezi át a helyiséget, hogy arról a legjobb, leghangulatosabb fotó készülhessen, melyet a hangulatot emelő kiegészítők elhelyezésével is támogat.
Mindennek köszönhetően az enteriőrfotós „kezében” egy első látásra semleges helyiség olyan életteli közeggé változik, ahol jó megpihenni, enni, játszani, vagy éppen vásárolni, dolgozni, üzletet kötni, fogadást, estélyt rendezni. Hiszen nemcsak otthonokat fotóz, de üzlethelyiségek, áruházak irodakomplexumok, szállodák, kastélyok, kiállító- és bemutatótermek, múzeumok belső tereit is. Az enteriőrfotós tehát vonzó, és emberhez méltó környezetté varázsolja holt anyagot és az üres teret, feltölti érzésekkel és hangulatokkal, melynek köszönhetően a mozdulatlan állókép dinamikussá élettel telivé válik.

Neked mi a véleményed a kérdésről? Te kire bíznád a fotózást inkább? Írd meg nekem kommentben!

Épp fotóst keresel?
Vágjunk bele a közös projektbe