Lightroom vagy Photoshop mi a legjobb választás 2021-ben?

Tartalomjegyzék

Olvasási idő: 8 perc 21 mp. 

Ha saját képeiden szoktál dolgozni, akkor bizonyára találkoztál már a Lightroom és a Photoshop képszerkesztő programokkal. De a Lightroom vagy Photoshop közötti csatában vajon melyik nyerne?

Ez a két program a képszerkesztő világ erőműve és mindkettőt az Adobe gyártja. Érdemes legalább az egyikbe fektetni a pénzed, de melyikbe?

A cikk végére megtudhatod, hová érdemes fektetni a pénzed és az időd, ha igazán jó képszerkesztő programot keresel.

Kezdjük azzal, hogy felvázoljuk, mire való a két program, és ki használja inkább őket. 

Mi az a Lightroom?

A Lightroom képkezelő és szerkesztő szoftver, amelyet kifejezetten fotósok számára készült.

A program táblagépeken, számítógépeken és okostelefonokon futtatható. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kategóriákba sorolják, címkézzék és rendezzék a fényképeiket, valamint metaadatokat és helyinformációkat mentsenek a képekhez. Hatékony szerkesztőeszközöket tartalmaz az alapszinttől a középszintig. A felhasználók módosíthatják fényképeiket, és egyszerűen exportálhatják képeiket más Adobe programokba.

Mi az a Photoshop?

A Photoshop egy fejlett képmanipulációs szoftver, amely nem csak fotósok számára készült.

A Photoshop egy valódi ipari program a képkezelés minden szintjén. A program több platformon is futtatható, például táblagépeken és számítógépeken, de a fejlettebb módosításokhoz már nagyobb számítógép teljesítményre van szükség.

A felhasználók számos eszközzel elkülöníthetik és szelektíven szerkeszthetik az egyes képek bizonyos részeit. Szerkeszthető vele videó és más típusú kép is létrehozható, pl a gifek és az animációk. Ez egy igen hatékony és összetett eszköz.

Mikor érdemes használni a Lightroomot?

Ha rendszeresen nagy számú képet készítesz, akkor a Lightroom alkalmazást használd. Enélkül a képek rendezése és kategorizálása hihetetlenül nehézkessé válik. A legtöbb szakember Lightroomot szerkesztési folyamatának részeként használja. Ez az eseményfotósoktól az esküvői fotósokig, a sportfotósokig és az utcafotósokig szinte mindenkire igaz.

Mire használják az emberek a Lightroomot?

A Lightroom a fotós munkafolyamatának fontos része. A munkafolyamat a képek fényképezőgépből történő másolása, szerkesztése és a végső képek előkészítése.

A felhasználók könnyen importálhatnak RAW képeket a kamerájukról a számítógépükre. Az importálás során kiválaszthatják az intelligens előnézetek (smart preview) készítését, a metaadatok szerkesztését, és az összes importáláshoz szükséges apró változtatásokat (például a kamera profiljának javításait) eszközölhetik. Ami a legfontosabb, hogy ezeket az importálási beállításokat előre el lehet menteni – ezzel rengeteg időt takaríthatsz meg a jövőbeni importáláshoz.

Az importálás után a képeket minősítheted vagy zászlóval selejtezheted. Ez által lehetővé válik, hogy gyorsan kiválaszd az utólag feldolgozni kívánt képeket.

A képek importálása és beszámozása után megkezdheted a szerkesztési folyamatot. A Lightroom számos képszerkesztő eszközt kínál az expozíció beállításától a színátmenet szűrőkig.

Ez egy olyan program, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy segítse a fotósokat a képek rendszerezésében és szerkesztésében. Sok fotós számára a Lightroom az egyetlen képszerkesztő szoftver, amire szüksége van.

A Lightroom előnyei:

A Lightroom a Photoshop öccse: az Adobe építtette és tervezte a Photoshop sikere után. Ennek van némi előnye, mivel a Photoshop építéséből tanultakat a Lightroom létrehozásához vették igénybe.

A Lightroom kifejezetten a fotósok számára készült program, és jobban leegyszerűsített, mint a Photoshop. Az Adobe kivette a Photoshop számos technikai és összetettebb funkcióját, így a program érthetőbbé és könnyebben használhatóvá vált.

1. Könnyen érthető modulok

A Lightroom teljes egészében a fotós munkafolyamatára épül. Logikus sorrendet követ, könnyen érthető modulokkal. Kezd az ismerkedést a legelső modulban a képek importálásával, és haladj jobbra a modulokon, amíg készen nem állsz a kész képek exportálására.

2. A Lightroom a legjobb módszer az összes fotó kezelésére

Besorolhatod és rendszerezheted képeidet a könyvtárban (library modul). Sorszámozhatod, csillagozhatod, áthelyezheted mappákba, megjelölhetsz bizonyos képeket vagy címkézheted őket színekkel. De van még egy intelligens mappa eszköz is, mellyel a hasonló címkékkel és metaadatokkal ellátott képeket ugyanabba a mappába helyezheted át.

3. Hatékony szerkesztési lehetőségek a fotósok számára

A valódi képszerkesztést csináld a ’develop’ modulban. A Lightroom átfogó eszköztárat tartalmaz, beleértve néhány speciális beállítást, például a ráncok elsimítását vagy a színátmenetek hozzáadását.

A Lightroom szerkesztési eszközei nem bonyolultak, de mégis kellően átfogóak ahhoz, hogy a legtöbb fényképész szinte mindent el tudjon végezni vele. Ez nagy előnyt jelent a Lightroom vs Photoshop vitában.

A develop modul elment minden szerkesztést, így ha szükséges, vissza is tudsz lépni bennük.

A Lightroom minden szerkesztési beállítást el is ment, így bármikor könnyedén visszaléphetsz a szerkesztésben. A legjobb az egészben, hogy minden szerkesztés roncsolásmentes. Ami azt jelenti, hogy az eredeti fotó nem változik, függetlenül attól, hogy hány szerkesztést hajtasz végre rajta, mert a Lr az eredeti file-okba nem nyúl bele, hanem virtuális előnézeti képet készít a módosításainkkal.

Ezenkívül importálhatsz harmadik féltől származó ecseteket és un. preseteket is, hogy tovább javítsd és felgyorsítsd a szerkesztési munkafolyamatod. Ráadásul, miután megtaláltad a neked tetsző szerkesztési stílust, elmentheted azt előre beállítottként, és további képekre is alkalmazhatod azt.

4. Nagyszerű a képcsoportok kezeléséhez is

A Lightroom vitathatatlanul a világ legjobb képkezelő szoftvere, amelyet fotósok számára készítettek. Miután megértetted a működését, könnyű előre beállított feltételeket létrehozni a munkafolyamat minden aspektusának kezeléséhez: importálás, kategorizálás és szerkesztéshez egyaránt, majd ezeket szinkronizálva alkalmazhatjuk a teljes anyagra nézve. Apró finomhangolás persze szükséges lehet, de így is rendkívül meggyorsíthatja a munkádat. Ha több expozícióval készült képet van ugyanarról a fotóról (bracketed photos) a Lightroom összerendezi őket egy csoportba, melyet egyszerre tudsz szerkeszteni ezután.

Összességében a Lightroom könnyen tud lenni a nagybetűs fotós program, mivel logikus, könnyen használható és hatékony.

Mikor érdemes használni a Photoshopot?

Ha elsősorban állóképek vagy mozgóképek manipulálásával foglalkozik, a Photoshop a megfelelő a számodra.

A Photoshop egy komplex csomag a képek szerkesztéséhez – az egyetlen korlát csupán a képzelet. Az animátorok, az illusztrátorok, a grafikusok, a digitális képzőművészek és a fotósok mind a Photoshop segítségével készítik vagy javítják képeiket.

Mire használják az emberek a Photoshopot?

A Photoshop sokféle művelethez használható: a kettős expozíciójú filmfotózás szimulációjától kezdve egy modell képének pizzaszeletként való átalakításáig. 

 A Photoshop már évtizedek óta létezik és az évek során a benne lévő eszközök egyre erőteljesebbé váltak és nagyon sok művész teljesen új felhasználási módot hozott létre a program által. A programban elérhető eszközök száma óriási, és tetszőleges számú kombinációban felhasználhatók különböző effektusok létrehozására.

Fotó: Veronika Stepanova

A Photoshop előnyei

Ha ismered a digitális képszerkesztést és fontosabb, összetettebb feladatokra vágysz, a Photoshop lehet az ideális a Te számodra.

Ha szeretsz órákat tölteni egyes képek beállításával, soha nem fogsz unatkozni a Photoshoppal – és soha nem meríted ki annak lehetőségeit. Ez a Photoshop egyik előnye a Lightroom vs Photoshop vitában. A Photoshop megkerülhetetlen retus és grafikai szoftver, amely fejlett a maszkolási lehetőségek és a rétegek használatában, valamint egyedülálló Liquify szűrője is.

A Photoshop problémái:

A Photoshop kétségkívül a rendelkezésre álló legerősebb fotómanipulációs eszköz. Ennek a programnak 1987-ben történt fejlesztése óta a neve összeforrt a képmanipulációval. A valóság azonban az, hogy ez a program messze meghaladja a fotósok körében gyakran használt feladatok sokrétűségét, és talán jobban megfelel a grafikai tervezők közösségének. Azok számára, akik szeretnék megtenni az első lépéseket a képmanipulációban, valószínűleg nem a Photoshop a legmegfelelőbb hely.

1. A program meredek tanulási görbével rendelkezik

A program összetettsége és ereje azt jelenti, hogy meredek tanulási görbe jár vele. Még az egyszerű folyamatokat is igen nehéz eleinte elsajátítani. Bár a programban bármit megtehetsz, sok olyan funkciót tartalmaz, amely a fotósoknak soha nem lesz szüksége. Viszont a program kizárólag egyenkénti kép szerkesztésén alapul.

2. Inkább készült digitális művészek, mint fotósok számára

A Photoshoppal bármit megtehetsz, amiről csak álmodhatsz, de a valóság az, hogy a legtöbb ember nem is használja ki teljes mértékben. A Photoshop úgy működik, hogy rétegeket épít egy képre: minden réteget megszerkeszthetsz, attól függően, hogy mit szeretnél létrehozni.

Grafikusként vagy digitális művészként felbecsülhetetlen az a képesség, hogy rétegeket és maszkokat építhetsz fel speciális kiigazítások létrehozására. Fotósként azonban gyakran egyáltalán nem szükséges. Kivéve persze, ha összetett kompozitokat szeretnél készíteni a fotóiból. Összességében egymagában használva óriási idő és tárhely pazarló program, viszont ha nem használod számos lehetőségtől fosztod meg saját magad.

Ha szürreális vagy összetett kompozit képeket szeretnél létrehozni, nélkülözhetetlen a Photoshop. Ha csak finom színbeállításokat szeretnél végrehajtani a képeiden, a Photoshopot valószínűleg nehézkesnek és nehezen érthetőnek fogod érezni.

Lightroom vs Photoshop árképzés

Mivel az Adobe 2013-ban előfizetési alapú modellre váltott, mind a Photoshopot, mind a Lightroomot egy alap havi csomaggal kaphatod meg (2019 augusztusától 12,69€/hó). Tehát a Lightroom kontra Photoshop kérdése nem az ár, sokkal inkább a rendeltetésszerű használaton múlik.

Átjárás a két program között

Amit a Lightroomban meg lehet oldani, azt oldjuk meg ott. De ha adott képnél olyan szerkesztést kívánsz elvégezni, amihez Photoshopra van szükség, akkor 3 lehetőséged van:

A kép(ekre) jobb egérgombbal kattintva, Edit in/

  • Edit in Photoshop: ez a legegyszerűbb mód, itt a Lightroomban elvégzett módosításokkal nyílik meg a kép, de a Camera Raw-t behozva minden érték 0
  • Open as layers in Photoshop: ebben a módban több rétegként tudsz megnyitni több képet. Akkor érdemes ezt használni, ha több képből szeretnénk maszkolással egy képet összerakni.
  • Open as Smart Object in Photoshop: ebben a módban a program nem csak átviszi a Lightroomban végzett módosításokat, de a Camera Rawban láthatod is a beállított értékeket, amiket utólag is tetszőlegesen állíthatsz.

Végezd el a retusálást Photoshopban, majd a képet elmentve térj vissza Lightroomhoz.

Lightroom vs Photoshop - az ítélet

Tehát elérkeztünk a végső megítéléshez, melyik jobb: Lightroom vagy Photoshop?

A legtöbb fotós, így az én válaszom is egyértelmű – a Lightroom.

A Lightroom kifejezetten fotósok számára készült program. Lehet, hogy nem annyira ismert, de az Adobe a Photoshop felépítéséből tanult ismeretek felhasználásával építette fel a programot. A Lightroom szervezeti képességei életmentők lehetnek, ha nagyszámú képen kell dolgoznod. A Lightroom például lehetővé teszi az esküvői fotósok számára, hogy képek ezreit gyorsan kiválogassák, leválogassák és megszerkesszék. A Lightroom hatalmas időmegtakarítást jelent rengeteg fotós számára szerte a világon. A Photoshop esetében ez pedig nem így van.

Ha azonban részletesebben szeretnéd megvizsgálni, hogy melyik program mire jó valóban akkor nézd meg ezeket a videókat, sokat tanulhatsz belőlük:

  1. Ingyenes Lightroom presetek
  2. A legjobb Lightroom oktatóanyagok
  3. Az Adobe Photoshop ecsetek telepítése
  4. Ingyenes Photoshop oktatóanyagok
  5. Ingyenes Photoshop ecsetek
  6. Nem rajongsz a Lightroomért? Nézd meg ezt a 10 legjobb képszerkesztő szoftvert.

Most, hogy véget ért a Lightroom vs Photoshop csata Te egyetértesz? Írd meg nekem, mi a véleményed na és a kedvenced!

 

Most, hogy végig olvastad ezt a cikket, jobb fotós vagy.

Garantálom. De tény, hogy az utazás itt nem áll meg. További tippeket, trükköket és titkokat olvashatsz itt a blogomon – melyek mind hozzásegíthetnek a gyönyörű fotóid elkészítésében.