Mi a fotóstílusod és hogyan tudod megtalálni a tiédet?

Tartalomjegyzék

Olvasási idő: 7 perc 10 mp.

Veled is előfordult már, hogy kényszeresen kerested a stílusodat, erőlködtél, hogy megtaláld a saját hangod fényképezés közben? Vagy még az elején vagy és szeretnéd felfedezni saját egyedi fotóstílusodat?

Tarts velem, adok néhány jótanácsot, hogyan találhatod meg a saját egyedi stílusodat.

Mi az a fotóstílus?

A fényképezési stílus az a látvány, amelynek eredményeképpen adott műről összetéveszthetetlenül megállapítható, hogy Te készítetted. Vagyis a Te saját egyedülálló módon kamerán keresztül megjelenített világod.

Ez nem ugyanaz, mint a fényképészeti (al)műfaj, amit Te választasz, hogy fényképezz. Ha valaha is részt vettél közös fotózáson társasággal, észreveszed, hogy sokan teljesen másképp látnak bizonyos témát, jelenetet, mint te.

Lehet, hogy egy téma bizonyos elemei kiemelkedőek számodra, mások számára az fel sem tűnik. Így tehát, mindenki ugyanarról a jelenetről készít teljesen különböző fotókat. Mindannyian a saját szűrőnkön keresztül látjuk a világot.

A világról alkotott nézetedet a like-ok és dislike-ok nagyban befolyásolják. Sok esetben az életedet ért történések, nevelésed, környezeted, szenvedélyeid és prioritásaid mind-mind különböző módon színesítik a dolgok vagy helyzetek megjelenítését.

Ha geográfus lennék, valószínűleg gyorsabban észlelném a természet adta világot, mint mások 🙂 🙂 De ha valami félelmetes élményem lett volna egy erdőben, – mint nem is olyan rég, valószínűleg messzire elkerülném az erdőket.

Minden tapasztalatunk és élményünk megad nekünk egy egyedülálló elképzelést a világról és ez nagyban meghatározza, mi késztet a fényképezőgép felvételére és a kép elkészítésére.

Szentendrei utcakép

Egyedülálló látásmódod határozza meg, hogy mit fényképezz és mit nem. A gomb megnyomása előtt tedd fel magának a következő kérdéseket: Miért akarom elkészíteni ezt a képet? Mi vonzz ebben a jelenetben? Ez gyakran segít megfogni és megérteni a benyomásodat és hű tudsz maradni a saját elképzeléseidhez.

Hogyan lehet kialakítani saját fotóstílusodat?

A fényképezési stílus nem talál rád egyik napról a másikra: időbe telik, míg eggyé tudsz válni vele. A stílus számos választási lehetőség összeállításából áll. Ezek a lehetőségek együttesen kölcsönöznek képeidnek egyedi megjelenést. Nézzük hát meg milyen döntéseket kell meghoznod egy adott fénykép elkészítésénél, mik azok, amelyekre választ kell adnod:

1.Válassz stílusodnak megfelelő döntéseket

Fontos, hogy előre eldöntsd, mit akarsz pontosan látni majd a képen, ez határozza meg a nézőpontodat, az időjárási körülményeket, a fókusztávolságot a mélységélességet és hogy mikor fotózz.

Tegyük fel, hogy egyetlen fát akarsz lefotózni. Számodra minden erről a fáról szól, és kevésbé a környezetéről. Ebben az esetben meg kell találnod a módját, hogy úgy készíts képet erről a fáról, hogy az a legjobban közvetítse a látásmódodat.

Hogyan tudod kiemelni ezt a fát a többi fa közül? Lehet, hogy várnod kell egy ködös reggelre, vagy talán arra kell várnod, hogy a nap éppen ezt a fát világítsa meg. Választhatnál szűkebb mélységélességet, vagy széles látószögű lencsét is, hogy hangsúlyozd a méretét, vagy ősszel fényképezhetnéd, amikor a színek tündökölnek leginkább.

Számos választási lehetőséget láthatsz tehát egyetlen egy kép elkészítéséhez: ezek lehetnek a stílusod építőkövei. Például én nem fotóznám ezt a fát a nagylátószögű lencsével, pedig ettől valóban nagynak tűnne a többihez képest. Ez lenne pedig az egyik legkézenfekvőbb megoldás ennek a fának a kiemelésére, de nem ez lenne az én stílusom. Én inkább az időjárási viszonyokra és a hangulatra hagyatkoznék, hogy azzal emeljem ki valahogy a fát.

Egy fényképészeti dilemma megoldása során hozott döntés kulcsfontosságú a fotóstílus kialakításában, fejlesztésében.

Ez az idő múlásával automatikussá válik, de a folyamaton Te magad úgy tudsz gyorsítani valamelyest, hogy tisztázod magadban a kép készítésével kapcsolatos döntéseidet, hogy mit miért fotózol úgy ahogy.

Street Art fotózása Németországban

2. Ellenőrizd, hogy a kép megfelel-e a stílusodnak

Amikor a képeidet feltöltöd a számítógépedre, egyes képek jobban tetszhetnek, mint mások. A képszerkesztés és a portfólióba kiválasztott képek szintén építőkövei személyes stílusodnak.

Néhány hónappal ezelőtt szenvedélyes fotósok csoportjával fotózhattam együtt és lelkesedésük lenyűgözött. Olyan képeket készítettem, amelyeket általában nem szoktam.

Ezek a képek nem voltak rosszak, de amikor hazajöttem, olyan érzés volt, mintha valaki más készítette volna őket. Épp ezért végül nem vettem fel semmit a portfóliómba ezek közül. Félretettem ezeket a képeket.

New York esti látképe a Rockefeller Center tetejéből - részlet

3. Legyél egyedi a fotóstílusoddal

A személyes stílus kialakítása nem könnyű, különösen, ha hagyod magad befolyásolni a közösségi média likejai által.  Ez manapság óriási buktató lehet: milliószám látunk képeket az Instagramon és nagyon nehéz megállni, hogy Te ne olyan képet akarj készíteni.

Amit nap mint nap látsz magad előtt, az bizony nyomot hagy a fejedben. Amikor legközelebb egy olyan jelenet előtt állsz, amelyet korábban sokan fényképeztek, akkor az agyad fel fogja ismerni ezt és ugyanazon kép felé akar majd vezetni. Ne hagyd, hogy mások befolyásolják a stílusodat! Állj ellen ennek a késztetésnek!

Van olyan eset is, amikor akár évekig várnod kell arra, hogy saját stílusodban tudd lefotózni az adott jelenetet, légy türelmes magaddal. És maradj hű az elképzelésedhez! Fel kell tenned magadnak mindig ezeket a kérdéseket: Mi késztet most arra, hogy felvegyem a fényképezőgépemet? Miért akarom elkészíteni ezt a képet? Mi a fontos számomra?

4. Képszerkesztés a fotóstílusod szem előtt tartásával

A képszerkesztés szintén fontos része a stílus kialakulásának. Vannak akiket az erős, kontrasztos és széles képeikről ismerünk, mások sötét Rembrandt-fénnyel világítanak inkább. Mindez a személyes döntés és a fényképészben kialakult érzés megtestesülése.

Egyszerűen a saját szemed számára kellemes módon szerkeszd a fotóidat. Ne hagyd, hogy bármi más befolyásolja ezeket a döntéseket.

A szerkesztés során megváltoztathatod a képek telítettségét, expozícióját, színét, kontrasztját és textúráját. Ha igazán szereted a struktúrát, akkor növeld a mikrokontrasztot, ha kevésbé, akkor lágyítsd el a képed. Mindezek együtt fogják végül kialakítani saját egyedi  stílusodat. Na persze ehhez fontos, hogy haladó szinten értsd és használd a Lightroom és/vagy a Photoshop programokat.

Drónfotózás a Megyeri-hídnál

5. Kritizáld a saját munkádat

A stílus nem stagnál, állandóan fejlődik. Az idő múlásával lassan kialakul, de a munkáid rendszeres áttekintésével tovább is fejlesztheted.

Ennek segítségével még tudatosabbá válhatsz – és minél tudatosabb vagy annál nagyobb az esélye annak, hogy következetes és kifinomult maradsz a stílusoddal kapcsolatban. A munkád áttekintését ne úgy képzeld el, hogy egy-egy képet jónak vagy rossznak ítélsz meg. Nem arról van szó, hogy szétzúzd a művészi énedet. Arról van szó, hogy megtudd, mi vonzz a legjobban, mire szeretnél építeni és mit hagysz majd magad után. Folyamatosan tedd fel magadnak a kérdést, hogy mit üzen neked a kép és ami ennél is fontosabb, miért szól hozzád az a kép.

Enteriőrfotózása a Lajvér Pincészet éttermében

Saját munkám áttekintésekor mindig intuitív módon címkézem a képeimet. Kiválasztom, hogy mely képeket érzem magamhoz közel, majd felteszem magamnak a kérdést, hogy vajon miért van ez így. A képeimet általában először Lightroom-ban válogatom ki. Kiemelem azokat, amelyeket meg akarok tartani és különböző színekkel szerkeszteni: a zöldet szeretem a legjobban, a pirosat a legkevésbé.

Ezután áttekintem a képeket ebben a két kategóriában, és felteszem magamnak a következő kérdéseket:

  • Piros képek: miért nem szeretem a piros képeket? Szeretném-e őket, ha átszerkeszteném?
  • Zöld képek: ezekre a képekre kell építenem? Ha igen, miért? Miért szeretem a legjobban ezeket a felvételeket? Miért érzem úgy, hogy ezek képviselnek engem és a stílusomat a legjobban?

Fotográfiai műfaj vs stílus

Nagyon sokféle fényképezési irány vagy műfaj létezik. Úgymint: esküvői fotózás, portré fotózás, tájkép fotózás, épület fotózás stb. Ezekben a műfajokban számos alműfaj is található: lehet például portréfotós, akinek a kedvence a gyermekportré.

A fényképezési stílus azonban nem függ a műfajtól. Egyes fotósok több műfajban is dolgoznak, de mégis jellegzetes ahogy ők alkotnak, van konkrét stílusuk és ez igaz az összes munkájukra. Amikor meglátod a munkájukat, azonnal tudod, hogy az övék.

A látás és a stílus közötti különbség

Az egyedi fotózási stílus a látásmódtól függ – de ez mégis két teljesen különböző dolog: A látásmód, ahogyan észreveszel egy jelenetet, stílus viszont ahogyan ezt a fotóidon megjeleníted.

A stílus megjelenítése több lépésből tevődik össze: úgymint a kompozíció, a lencseválasztás, a színek telítettsége, dominanciája, a kontraszt, az időjárási viszonyok, a fény típusa, megválasztása, az expozíció, a mélységélesség és természetesen az utómunkálatok során hozott döntések.

Csodaszép otthon nappali részletének enteriőrfotózása
Drónfotózás Dobogókőnél

Menj és keresd meg a stílusod

Minden embernek megvan a saját látásmódja, de hogy valaki ezt valóban ki is tudja fejezni, más számára is láthatóvá tudja tenni, ez a ’művészi én’ kifejezésének elengedhetetlen része.

Mindannyian egyediek vagyunk és ezt meg is kell mutatnunk azokon a képeken, érzéseken keresztül, amelyeket nap mint nap látunk, létrehozunk. Azt hiszem, ez az egyik leghatalmasabb dolog, amit tehetünk magunk művészetéért.

Összegzés

Remélem ezzel a pár sorral közelebb hoztam Neked hogyan találhatod meg a saját stílusodat. Maradj hű ahhoz, ami inspirál!

Keresd meg, hogyan fejezheted ki ezt következetesen, mi az, ami a legjobban kifejezi a látásmódodat. Ez a kulcs egy olyan stílushoz, amely összetéveszthetetlenül a tiéd.

Most, hogy végig olvastad ezt a cikket, jobb fotós vagy. Garantált.

De tény, hogy az utazás itt nem áll meg. Nagyon sok tipp, trükk és titok van – melyek mind segítenek, hogy gyönyörű fotókat tudj készíteni. Olvasd el például ingyenes enteriőrfotós tippjeimet, melyet honlapomról tudsz letölteni: https://batatamas.hu/ingyenes-anyagok/